fish4dogs składniki

Wprowadziliśmy szereg ulepszeń w recepturze produktów Fish4Dogs – oto te najważniejsze:

Jeszcze świeższa ryba

Zdecydowaliśmy się korzystać z norweskiego łososia hodowlanego, ponieważ niesie to za sobą wiele korzyści:

  • Łosoś norweski jest bardzo wysokiej jakości i niezwykle bogaty w kwasy Omega-3
  • Jest on przetwarzany w przyjazny sposób dla środowiska naturalnego
  • W przypadku hodowlanego łososia istnieje dużo większa kontrola nad tym czym on się żywi i na jakie potencjalne zanieczyszczenia jest narażony

Jeszcze lepsza ryba


Obecnie używany do produkcji karm Fish4Dogs łososia zamiast śledzia. Zwykle mięso łososia jest zbyt drogie aby używać go powszechnie do produkcji karm dla zwierząt. My jednak mamy to szczęście, że nasza produkcja jest zlokalizowana w Norwegii, gdzie łosoś jest łatwo dostępny, a tym samym jego cena jest konkurencyjna.

Zalety korzystania z łososia:

  • Jest on przetwarzany na miejscu, zaraz po złowieniu, dlatego też jest on bardzo świeży
  • Łosoś norweski jest rybą hodowlaną, o którego równoważony rozwój bardzo się dba i jest on poddawany takim samym ścisłym kontrolom jak ryby żyjące na wolności.
  • Mięso z łososia jest bardzo wysokiej jakości, ponieważ jest to ta sama ryba, która została dopuszczona do spożycia dla ludzi
  • Jakość mięsa z łososia pozostaje niezmiennie na wysokim poziomie, w przeciwieństwie do mięsa ze śledzia, którego jakość zmienia się w zależności od pory roku

Jeszcze lepszy olej z łososia


Obecnie używamy oleju z łososia norweskiego, który jest jednym z najlepszych w Europie pod względem czystości i jakości oraz jest niezwykle bogaty w kwasy Omega-3 (DHA).

Zmieniając recepturę utrzymaliśmy taki sam poziom białek co w poprzednim zestawieniu.

Jeszcze lepsze węglowodany


Ulepszyliśmy również skład węglowodanów poprzez dodanie do naszych karm grochu. Główną zaletą grochu jest to, że zapewnia bardziej zrównoważony indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny jest miarą wpływu węglowodanów na poziom cukru we krwi. Groch ma niski indeks glikemiczny wynoszący około 50. Natomiast ziemniak ma wysoki indeks glikemiczny na poziomie około 70 – 80.

Węglowodany, które rozkładają się szybko w trakcie procesu trawienia i gwałtownie uwalniają glukozę do krwi mają wysoki indeks glikemiczny. Natomiast węglowodany, które rozkładają się wolniej i stopniowo uwalniają glukozę do krwi, mają niski indeks glikemiczny.

Główną zaletą węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym jest to, że pozwalają one dłużej czuć się sytym, poprzez stopniowe uwalnianie energii do organizmu. Zrównoważony indeks glikemiczny pomaga w leczeniu cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu oraz ułatwia utrzymanie odpowiedniej wagi.

Idealnie byłoby mieć odpowiednie proporcje węglowodanów o niskim jak i wysokim indeksie glikemicznym, co udało nam się osiągnąć poprzez dodanie grochu. Kolejną zaletą używania grochu w żywności jest to, że granulki karmy stają się bardziej wytrzymałe i mniej się kruszą.